adi

By Mohd Izham ZULKARNAIN

 

What’s your name? When did you arrive in France?

Adi Abadi bin Amat

Sept 2006

Where’re you come from in Malaysia? Your old school?

Melaka
Sains Alam Shah (ASiS batch KL Rhino)

Where do you live/study now? What course are you taking?

Toulouse
Material Engineering – Multifunctional material

Why do you chose the current city/university/course? Why in France?

Why Toulouse n France : minat aéronautique/aérospatiale so 80% application benda² belajar semua berkait dengan bidang nih and stage interesting..

Toulouse best sbb ville untuk student banyak bende boleh dapat murah kalau jadik student transport murah gile

France best sbb culture/climate totally different dan banyak bende dipelajari sejak berada kat france

Nama uni panjang sangat, Ecole Nationale Supérieure des Ingénieurs en Arts Chimiques Et Technologiques (ENSIACET)

Kenapa ENSIACET ? sbb kalau korang nak masuk bidang material since its physique chimique, (tu kene ingat its 50/50 not chimie majority) dinasihatkan masuk ecole chimie yang dalam reseau Gay Lussac. Nak detail sila tanya personally yeh.. ^_^ sebab reseau ecole ni mmg femes dengan company (unfortunately only in France but still its good for your intern or maybe future job ^^) so before pilih uni/ecole tgk dulu latar blakang dia dulu jgn sbb ramai malaisian besstnye!! And last² ssh nak blajar.

Do you have anything to do besides studying (business/hobby/works)?

Disebabkan aku ni tepinggir sket (sbanarnye aku duk banlieu Toulouse…) certain panggil aku ‘geek’ sbb maen game je kot.. tapi still xde la ‘geek’ sgt… kalau x selalu gak maen badminton just for fun xde la pro sgt (ngan French pon bleh kalah)..

Comments on:

• current university,city, environments

pasal uni dah bgtau td
environment dkat uni : (please highlight this xD) sgt² bagus ! cikgu smua friendly! Terutama bagi muslims korang boleh solat sbb ada satu ruang yg mmg jarang org lalu.. ;p and yg bestnye girls boleh pakai tudung.. ramai gak la aku jmpe (not malaysian) pakai tudung kat ecole nih.. best² makan kat resto Uni pon terbaik and boleh kata sentiasa ada Ikan for those muslims (kadang² ada wine tapi fluch dekat je… hehe). Responsable kat uni ni pon sgt² la cool and helpful.

• Malaysian community in your city

sangat friendly! Sbb banyak family and student n slalu buat makan².. sape x ske kalau makan makanan Malaysia kn? :p

• Foods, transportation, lifestyle

Food : Alhamdulillah, senang nak dpt mknan halal kebab pon banyak sangat kat centre ville, masjid ada dua (masjid kecik je tapi still boleh smayang kan ^^)
Transport : mcm aku dah kata tadi, murah gila.. bandar besar mana yg bagi student 10 euro for one month ? Toulouse je kot yg aku tau
Lifestyle : ni depend uni/ecole yg korang masuk (x byk keje boleh la enjoy lama²)… mcm kes aku best kalau korg join soirée (aku x) kalau x kene pandai² deal kluar ngan member (thx to my friends esp Laavanya Ramachandran n Ling Zhe Lung), but still byk cinema, bowling, paintball n go kart

Your hope on your future, after graduate

Nak make sure semua bende yg da blajar ni bebaloi (senang crita diberkati), tolong family esp to my beloved father (love you!!)

Last but not least, do you have any funny/dramatic/scary or any experience that you cannot forget when you living in France?

Only one thing, the moment when I received the news that I lost my lovely mother.
But hey chill! And nak bagi la nasihat sket alang² tuh, jgn malas²… solat n doa kat mak bapak jgn lupa, jgn even thinking about skipping your class.. sbb ketagih xnak pegi klas nnt.. exam nnt diri sendiri yg ssh..
Alang² tu gak, nak ucapkan terima kasih kepada smua sahabat² esp batch FP7 yg sentiasa menceriakan diriku ini!

!

Leave a Reply